På grund av pågående processer både internt inom Sverige - t ex den nya Polismyndighetens arbete med vapenlicensfrågorna - och extern, med EU-kommissionens senaste ogenomtänkta förslag om vapenlagstiftning, uppvaktade SPSF i form av styrelseordförande Mike Winnerstig justitiedepartementet den 1/12. Mötet var tänkt att vara ett bilateralt sådant mellan Mike och den politiske sakkunnige Johan Moström, som ansvarar för bl a vapenfrågorna i inrikesministerns stab, men även inrikesminister Anders Ygeman deltog i mötet under del av tiden. Detta ser vi inom SPSF som mycket positivt, och även om inte alltför många besked gavs avseende hur regeringen kommer att ställa sig avseende EU-kommissionens förslag så framkom att man inte är glad åt kommissionens arbetssätt (dvs att snabbt skriva ett förslag och ställa till med presskonferens utan att på något sätt ha genomfört en konsekvensanalys av de frågor som tas upp i förslaget). Prognosen är förhoppningsvis därför att regeringen kommer att ställa sig skeptisk, i bästa fall avvisande, till en hel del av kommissionens förslag.

 

Men påverkan från "gräsrötter" är alltid effektiv, särskilt om detta kommer från väljare som annars sympatiserar med något av regeringspartierna. Skriv därför gärna ett kort mail till "er riksdagsledamot" eller direkt till inrikesminister Ygeman och för fram förbundets linje:

  1. Legala vapen innebär inga problem för det svenska samhället
    - det är ytterligt ovanligt att dessa används i samband med brott. Illegala vapen som används av kriminella är i regel insmugglade utifrån och har aldrig varit legala i Sverige - det är dessa som är problemet och det är mot dem resurser måste sättas in.

  2. Begreppet "synnerliga skäl" i vapenlagstiftningen missbrukas av vissa av polisens tillståndsenheter och måste ändras, t ex till "särskilda skäl".

  3. Halvautomater är basen för runt 80% av SPSF:s verksamhet och måste fortsatt vara tillåtna.

 

Se länk nedan för presentation framförd på Justitiedepartementet

 

Relaterat material

 

 

Nyhet från SPSF